امروز : پنج شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۷ ساعت : ۲۰:۰۰:۳۰

پیشگیری از ابتلا به آلرژی غذایی در کودکان توسط باکتری های روده ای

واکنشهای آلرژیک زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به شدت به مواد خارجی یا آلرژن ها واکنش نشان می دهد.

واکنش های آلرژیک به طور معمول در اکثر افراد آسیبی ایجاد نمی کنند. بعضی از مواد رایج که موجب ایجاد واکنش های آلرژیک می شوند شامل گرده گیاهان و انواع خاصی از مواد غذایی می باشند.

گرچه اغلب واکنش های آلرژیک شدید نیستند، اما وقتی واکنش ها در گردش خون و دستگاه تنفس روی می دهند، می توانند تهدید کننده زندگی باشند. بعضی از مواد غذایی که اغلب موجب پاسخ های آلرژیک در کودکان می شوند عبارتند از: شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی، سویا، گندم و مغزهای خوراکی (مانند پسته، بادم کوهی، بادام هندی).

اغلب آلرژی های غذایی در دو سال اول زندگی بروز می کنند!  آلرژی به شیر گاو شایع ترین آلرژی غذایی در دوران کودکی است. شایان ذکر است ماهی، صدف خوراکی، بادام زمینی و مغزهای خوراکی در آجیل، مواد غذایی هستند که مصرف آن ها می توانند در بزرگسالان باعث بروز پاسخ های آلرژیک شوند.

به طور کلی دستگاه گوارش در انسان (شامل سطوح مخاطی دهان، مری و معده و روده ها) با سطحی بالغ بر حدود ۲۵۰  تا۴۰۰ متر مربع،  گسترده ترین سطح ارتباطی میان انسان و محیط می باشد.

تخمین زده می شود حدود ۶۰ تن مواد غذایی در طول زندگی از روده انسان عبور می کند. این مواد غذایی شامل مقادیر زیادی از انواع میکروارگانیسم ها (میکروب ها) می باشد که می تواند تهدیدی جدی برای سلامت روده باشند. بیش از هزاران سال است که روده انسان و مجموعه گسترده ای از میکروب هایی که در آن زندگی می کنند (به طور کلی میکروبیوم روده نامیده می شوند) رابطه پیچیده ای را ایجاد کرده اند که هر دو از این ارتباط بهره و  سود می برند.

میکروب های روده نقش مهمی در سلامت و بیماری  انسان دارند. به عنوان نمونه، آنها به هضم مواد غذایی، جذب انرژی، محافظت در برابر بیماری ها و کنترل ایمنی کمک می کنند. با این وجود، عدم تعادل در ترکیب میکروب های روده می تواند این عملکردهای حیاتی را مختل کند. این امر ممکن است موجب بروز بیماری یا ناتوانی در حفاظت در برابر بیماری ها شود.

با پیشرفت علوم و روشهای مطالعه و تشخیص باکتری های روده ای، دانشمندان توانسته اند  ارتباط میان میکروب های روده و بیماری هایی که نه تنها روده، بلکه سایر قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، را مشخص نمایند.

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد  باکتری های روده می توانند سرطان را در کبد کنترل نموده و یا ممکن است این میکروب ها میزبان را در برابر عفونت های خونی محافظت نمایند. همچنین در مقابل تحقیقات نشان داده اند که این میکروب ها می توانند محرکی برای ایجاد بیماری ام اس یا همان مولتیپل اسکلروز (نوعی بیماری خودایمنی دستگاه عصبی) باشند.

نتایج مطالعات نشان داده اند که باکتری های روده در نوزادان سالم به طور قابل توجهی با باکتری های روده  نوزادان دارای حساسیت به شیرمتفاوت می باشند. این دانشمندان بررسی های بیشتری به منظور  اینکه آیا این تفاوت ممکن است در ایجاد آلرژی نقش داشته باشند، انجام دادند. نتایج مطالعات محققان که  در ژورنال بین المللی و معتبر  Nature Medicine  منتشر شده است، نشان می دهد موش هایی که در روده خود دارای میکروبی بنام  Anaerostipes caccae  می باشند دچار واکنش های آلرژیک به مواد غذایی نمی شوند!

دکتر ناگلر، استاد آلرژی غذایی در دانشگاه شیکاگو بیان کرد میکروب های روده می توانند در واکنش های آلرژی تعیین کننده باشند و مانع  پاسخ آلرژیک گردند. او همچنین خاطر نشان کرد  نتایج به طور چشمگیری نشان می دهد درمان هایی که با تغییر باکتری های روده صورت می گیرد، می تواند به کاهش میزان آلرژی غذایی کمک نماید.

میکروب Anaerostipes caccae  متعلق به کلاسی از باکتری ها به نام کلستریدیا می باشد.  این باکتری یک اسید چرب با زنجیره کوتاه به نام بوتیرات ایجاد می کند. بوتیرات یک از مواد مهم در روده برای رشد و تکثیر میکروب های مفید می باشد.

همچنین دانشمندان معتقدند حضور این باکتری در روده، فرد را در برابر ابتلا به آلرژی به مغزهای خوراکی محافظت نموده و می تواند این خصوصیت در مقابل سایر مواد غذایی آلرژی زا نیز صادق باشد!

فرجام سخن اینکه تاثیر مثبت حضور این گونه باکتری ها در روده  انسان برای جلوگیری از ابتلا به واکنش های آلرژیک غذایی شگفت آور است. بدیهی است می توان  از این باکتری ها در قالب محصولات متابولیک جهت تولید داروهای  پیشگیری کننده از آلرژی غذایی استفاده نمود.

با اقتباس از:

MedicalNewsToday, Monday 14 January 2019

لغو پاسخ دادن

18 + 11 =