امروز : سه شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۷ ساعت : ۲۰:۲۰:۴۳

اثر فیبر غذایی دربه تاخیر انداختن پیری مغز!

خوردن غذاهای غنی از فیبر مانند کلم بروکلی، آجیل، جو، لوبیا و نان سبوس دار، ممکن است با تحریک تولید اسید چرب با زنجیره کوتاه که دارای خواص ضد التهابی می باشد، به کاهش سن مغز کمک نمایند. فیبر بخش کلیدی و بسیار بااهمیت از رژیم غذایی سالم است. امروزه تحقیقات جدید، مکانیسم به تاخیر افتادن روند التهاب مغز ناشی از افزایش سن را مشخص نموده است.

در مطالعه جدیدی که اخیرا در مجله Frontiers در ایمونولوژی منتشر شده، محققین توضیح می دهند با افزایش سن سلول های میکروگلیا (سلول های ایمنی اصلی در مغز) تمایل به فعال شدن بیش از حد و ایجاد التهاب دارند.  التهاب ناشی از فعالیت بیش از حد میکروگلیا ها در مغز یکی از علل اصلی کاهش هوش و حافظه در سن پیری است.

تحقیقات قبلی نشان داده، داروی بوتیرات (butyrate) می تواند حافظه را تقویت و التهاب را در موش کاهش دهد. بوتیرات نوعی اسید چرب با زنجیره کوتاه است که وقتی باکتری ها فیبر غذایی را در روده تخمیر می کنند، در روده بزرگ انسان تولید می شود. البته مکانیسم تقویت حافظه و کاهش روند التهاب در موش های مورد آزمایش پس از مصرف بوتیرات به طور کامل مشخص نشده است.

نتایج مطالعه جدید محققین بر روی تغذیه موش های جوان و پیر با رژیم غذایی با فیبر زیاد و کم و در ادامه آن سنجش سطح خونی بوتیرات و میزان مواد ضد التهابی در روده این موش ها نشان داد؛ رژیم غذایی با فیبر زیاد  باعث افزایش بوتیرات و سایر اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه در خون موش های جوان و پیر می شود.

محققین همچنین بیان کردند فقط موش های پیر التهاب روده ای را در رژیم کم فیبر نشان دادند و این در حالی بود که موش های جوان این پاسخ التهابی را در رژیم غذایی مشابه نداشتند. این امر به وضوح آسیب پذیر بودن بدن را در سن پیری نشان می دهد.

همچنین استفاده از رژیم غذایی با فیبر زیاد، التهاب روده در موش های سالخورده را تا حد زیادی کاهش می دهد، به طوری که از موش های جوان غیر قابل تشخیص بودند. محققین بیان کردند فیبر رژیم غذایی می تواند محیط التهابی روده را کنترل نماید.

دانشمندان با بررسی ژنتیکی علائم التهابی دریافتند رژیم غذایی با فیبر بالا باعث کاهش التهاب در میکروگلیای مغز می شود. محققان معتقدند این امر با کاهش تولید یک ماده ضد التهابی که به عنوان اینترلوکین یک بتا شناخته می شود و در بعضی از مطالعات با آلزایمر ارتباط دارد، به دست می آید.

دانشمندان خاطر نشان کردند رژیم غذایی تاثیر مهمی بر ترکیب و عملکرد میکروب های روده دارد و رژیم های با فیبر بالا برای میکروب های خوب روده مفید هستند. این در حالی که رژیم های دارای چربی و پروتئین زیاد می توانند بر ترکیب میکروبی و عملکرد روده تاثیر منفی بگذارند. محققین توضیح می دهند تغییر دادن میکروب های روده یکی از راه هایی است که بیماری را تحت تاثیر قرار می دهد و این امر می تواند با رژیم غذایی تحقق  یابد.

محققین بیان کردند مردم به دلیل بو و عطر بد بوتیرات سدیم به طور مستقیم آن را مصرف نمی کنند اما یک روش عملی برای افزایش بوتیرات مصرف رژیم غذایی با فیبر بالا می باشد. اما آنچه مسلم است مواد غذایی که مورد استفاده قرار می گیرند اهمیت زیادی دارند. افراد مسن به میزان ۴۰ درصد کمتر از فیبری که در رژیم غذایی توصیه می شود، مصرف می کنند. عدم وجود فیبر کافی می تواند عواقب منفی بر سلامت انسان داشته و باعث افزایش التهاب در مغز  می شود.

MedicalNewsToday,17 September 2018

لغو پاسخ دادن

4 × 3 =