مصرف بیش از حد نوشابه، افزایش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب در کودکان
بیماری کبد چرب غیر الکلی نوعی نارسایی کبد بوده که به دلیلی غیر از مصرف الکل ایجاد می گردد و با افزایش چربی در کبد همراه است. در نوعی بیماری کبد چرب غیر الکلی به نام استئاتو هپاتیت غیر الکلی (nonalcoholic steatohepatitis (NASH))، ایجاد چربی همراه با التهاب و آسیب سلول های کبدی است که می تواند باعث آسیب یا فیبروز شود. این بیماری می تواند به عوارض شدید، از جمله سیروز و سرطان کبد منجر شود.
تحقیقات جدید نشان می دهد مصرف بیش از حد نوشیدنی های شیرین گازدار و سایر محصولات دارای فروکتوز با افزایش خطر ابتلا به بیماری های کبدی همراه می باشد.
محققان دریافتند که کودکان و نوجوانانی که مقادیر زیادی فروکتوز مصرف می کنند (بیشتر از طریق نوشیدنی های شیرین) احتمال می رود بیشتر به بیماری استئاتو هپاتیت غیر الکلی مبتلا گردند.
یکی دیگر از عوامل اصلی بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی، افزایش وزن (چاقی) می باشد. مطالعات نشان داده حدود۱۰ درصد کل جمعیت کودکان و ۳۸ درصد کودکان چاق در کشورهای غربی مبتلا به یکی از بیماری های کبدی، از جمله بیماری استئاتو هپاتیت غیر الکلی می باشند.
تحقیقات نشان داده مصرف فروکتوز در رژیم غذایی باعث افزایش سطح اسید اوریک گردیده و همچنین در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی سطح بالای فروکتوز و اسید اوریک به اثبات رسیده است.
با توجه به اثر بیماری استئاتو هپاتیت غیر الکلی بر امید به زندگی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به آن، نیاز به ابداع راهکارهایی برای شناخت عوامل ابتلا به بیماری و همچنین درمان در کودکان و نوجوانان احساس می گردد. محققین معتقدند باید تلاش های بیشتری جهت کاهش مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین در کودکان و نوجوانان صورت گیرد تا بدین طریق بتوان مصرف فروکتوز را به عنوان یکی از عوامل ایجاد بیماری استئاتو هپاتیت غیر الکلی کاهش داد.
MedicalNewsToday, 14 February 2017