اثر نامطلوب نانو ذرات موجود در بسته بندی مواد غذایی بر عملکرد روده!
نانوذرات اکسید روی (ZnO ) در بسته بندی انواع خاصی از مواد غذایی مانند ذرت، مرغ، ماهی تن وجود دارند. این نانو ذرات دارای خواص ضد میکروبی هستند. هنگامی که غذاهای تولید کننده گوگرد در تماس با قوطی کنسرو از جنس قلع قرار می گیرند، رنگ سیاه ایجاد می کنند؛ نانوذرات اکسید روی (ZnO ) موجب جلوگیری از این واکنش و متعاقب آن تازه نگه داشتن مواد غذایی می شود. مطالعات جدید نشان داده این ذرات ریز ممکن است در بخشی از روده که جذب مواد غذایی صورت می گیرد، اختلال ایجاد نمایند.
نانو ذرات دارای قطر ۱ تا ۱۰۰ نانومتر هستند. این ذرات در مقایسه با قطر موی انسان که حدود ۷۵۰۰۰ نانومتر است، بسیار کوچک بوده و در همه جا وجود دارند. نانو ذرات دارای سطح نسبتا بزرگی هستند که موجب می شود آنها از نظر شیمیایی واکنش پذیرتر باشند. این واکنش پذیری متمایز ، خواص منحصر به فردی به این ذرات می دهد و موجب می شود مراکز تولیدکننده محصولات مختلف از این ذرات در انواع رنگ ها، لوازم آرایشی، کرم های ضد آفتاب، انواع پارچه ها و یا حتی در ساخت پنجره ها و یا در ساخت خودرو استفاده نمایند.
از آنجایی که نانوذرات بیش از حد مورد استفاده قرار می گیرند و بسیار رایج و کوچک هستند، به آسانی وارد بدن انسان می شوند. بنابراین امروزه بعضی از دانشمندان به شدت نگران تاثیرات بالقوه آن ها بر سلامت انسان هستند و اینکه هنگامی که نانوذراتی که به اندازه کافی کوچک هستند بتوانند از طریق غشاهای سلولی عبور کنند، می توانند باعث اختلالاتی در فعالیت طبیعی بعضی از سلول های حیاتی در بدن شوند. با این حال، هنوز اطلاعات چندانی در مورد چگونگی تداخل آنها در فرآیندهای بیولوژیک بدست نیامده است.
محققان با انجام آزمایشات دریافتند نانوذرات اکسید روی (ZnO ) می توانند از بسته بندی ماده غذایی بداخل محتویات بسته غذایی منتقل شوند. بنابراین اینگونه مواد غذایی حاوی مقادیری برابر با حدود ۱۰۰ برابر میزان مجاز رژیم غذایی روزانه روی (Zn) می باشند.
بررسی های انجام شده بر روی تاثیر نانوذرات بر روی روده نشان داد، نانوذرات اکسید روی در مقادیری که به طور معمول در یک وعده غذایی یا یک روز مصرف می شود می تواند تغییراتی در بخشی از روده که جذب مواد غذایی صورت می گیرد، ایجاد کند. این نانو ذرات با اتصال به سلول های پوششی روده توانایی این سلول ها را به طور بالقوه برای جذب مواد غذایی کاهش می دهند.
همچنین بعضی از نانوذرات باعث ایجاد پیام های پیش التهابی در مقادیر بالا می شوند و این امر خود
می تواند موجب افزایش نفوذ پذیری روده گردد. شایان ذکر است افزایش نفوذ پذیری روده در اغلب موارد سبب انتقال موادی غیرمجاز بداخل جریان خون خواهد شد.
سرانجام آنکه نتیجه تحقیقات نشان داده است که نانو ذرا ت می توانند بر عملکرد روده تأثیر نامطلوبی بگذارند. هرچند که برای شناخت بیشتر چگونگی تاثیر نانو ذرات بر عملکرد روده و همچنین بررسی آسیب های ناشی از این ذرات به مطالعات بیشتری نیاز است.
MedicalNewsToday, Thursday 12 April 2018